De maanvis of Scalar maakt deel uit van de familie van cichliden en komt oorspronkelijk uit het Amazone gebied. 

Mijn maanvissen doen het al enige tijd erg goed.  Nadat het mannetje (de zwarte vis) zijn eerdere partner verloor kocht ik een nieuw vrouwtje.  Mijnheer rouwde echter en was erg agressief.   Het vrouwtje (de gestreepte vis) zocht toenadering en legde regelmatig eitjes maar het mannetje bleef haar weg jagen en at de eitjes op.  Na enkele maanden kwam het toch goed en aanvaarde “Mijnheer” zijn “Madam”.  Ondertussen heb ik elke 2 a 3 weken een legsel op de filter of op een blad.  Na enkele dagen komen de eitjes uit.  De ouders verzamelen de jongen en hangen ze in een beschut plekje.  Kleintjes overleven het niet lang nadat ze beginnen weg te zwemmen van de (heel beschermende) ouders.  Ik heb 1 nakomeling kunnen apart zetten en laten opgroeien maar die wordt nu ook door de beide ouders weg gejaagd.

de ouders op wacht bij de eitjes

papa scalar

mama scalar

Na enkele maanden kreeg het vrouwtje problemen: ze zwom ondersteboven of lag plat tegen de grond.  Het leek op een blaas-probleem.  Nalezen bracht aan het licht dat dit o.a. het gevolg kan zijn van een verkleving van eieren.  Het arme dier was verscheidene weken ziek voordat ze uiteindelijk stierf.  Ik zette Junior  in hetzelfde aquarium als papa Blackie maar na voortdurend vechten zitten ze terug apart .  Ik kocht een mooi (wit met een zwart stipje) maanvisje voor Blackie en zodra Witnie groter werd, bleek dat ik geluk had: Witnie is een vrouwtje.  Ze legde eitjes en bracht een 30-tal visjes groot.  Toen de visjes ongeveer 1 cm groot waren, ging er echter iets mis in het aquarium.   Gelukkig heb ik de ouders en 14 kleine visjes kunnen redden.  Er zijn nog 10 wit-met-zwarte visjes en 4 zwarte visjes.

 

Junior

Witnie met kroost. uit eten met de kinderen

 

Door problemen met de luchtpomp stierven Blackie en later ook Junior;  Witnie stierf nadat ze bijna wekelijks eieren legde en plots niet meer (Waarschijnlijk ook door ei-verkleving.)  Ik had één zwart visje gehouden  (Antraciet) en kocht hem een mooi (vermoedelijk) vrouwtje (Stripes).  Nu is het afwachten of dit terug een koppeltje vormt !