Fredje is een Grote Alexander parkiet. Het mannetje heeft een zwarte snor en baard; het vrouwtje en de juvenielen hebben enkel rood aan de vleugels.

De Grote Alexander parkiet (Psittacula eupatria) is oorspronkelijk een exoot uit Kasjmir region van Zuid- en Zuidoost-Azië en, is verwant aan de kleinere halsbandparkiet.

 

Fredje is heel tam en werd in 2004 door mij geadopteerd.   Hij aanzag me als zijn partner en was een lieve vogel die mooi kusjes gaf en “schatteke” en “Fredjeuuu…” zei.  Toen hij 10 jaar was  begonnen de hormonen echter op te spelen en daarom zocht ik hem een vrouwtje.  Julietje was ook tam en leerde ook al snel praten.  Ik werd en bleef echter steeds een rivaal voor haar maar, Fredje was super blij met haar.   Na enkele jaren had het koppel zelfs een nestje met eitjes.  Die bleken echter niet bevrucht.

 

Op 27/08 werd Fredje plots héél ziek.   Die nacht stierf Fredje; hij werd 17-18 jaar. Julietje bleef eenzaam achter en ik vond niet direct een tam 7-8 jarig mannetje voor haar.  Ze ging dan maar op 14/09 op “blind date” met een eenzaam mannetje in een volière van een tuinbouwschool.  De blind date werd echter een compleet fiasco en de volière was ook al geen succes.  Uiteindelijk belandde Julietje bij een ander mannetje en zit nu terug in een kooi zoals ze gewend was.   Julietje heeft vrouwen altijd als concurrent beschouwd en is nu heel aanhankelijk naar haar nieuwe baasje toe.  Hopelijk worden dit dan terug 2 gelukkige vogels en, een gelukkig baasje.  Bij mij laten Fredje en Julietje wel een leegte achter.

 

En toen werd de leegte plots een “nieuwe kinderkamer” !  Inca is een blauw voorhoofd amazone papegaai en werd met de hand groot gebracht.  Ze is 3-4 maanden oud op 1/10. Alhoewel ik eerst voor een mannetjes papegaai ging, koos ik uiteindelijk toch voor een vrouwtje, Inca, omdat ze duidelijk meer in mij geïnteresseerd bleek dan het mannetje.  Inca leert nu rustig aan haar nieuwe omgeving en Matti wennen.

 

De blauw voorhoofd amazone papegaai komt oorspronkelijk uit Brazilië maar Inca werd hier geboren bij een kweker uit Duffel.