Ik heb 2 modellen van mondmaskers gemaakt: het modelletje met de plooitjes en het mondkapje.  Het mondkapje is veel gemakkelijker te maken en biedt ook meer comfort bij het dragen.  Beide modelletjes heb ik met elastiek gemaakt omdat ook dit veel handiger is om aan te doen en aan te houden dan een uitvoering met lintjes.  De patronen van de modellen vond ik op internet. 

Het model met de plooitjes vind je op de site van de FOD, het mondkapje vind je op de site van het AZ Antwerpen.

Beide modellen zijn gemaakt van redelijk dicht geweven katoen en kunnen een filter integreren.  Aangezien mijn bril steeds besloeg  voegde ik een ijzerdraadje toe in beide mondmaskers zodat ik het masker beter rond de neus kon laten aansluiten.  Ik heb het getest en het werkt!

Na de eerste poging op het Vichy motief stofje, zocht ik een mooiere stof.  Ik koos voor de binnenzijde van het masker een zachte maar wat opener geweven stof zodat ik ook bij warm weer kan ademen;

het mondkapje : het betere masker Het model met de plooitjes
   

Stap 1: het patroon uitknippen uit de dubbel gevouwen stof met de hoogte van het masker in de lengte-richting van de stof

Stap 2: de goede/mooie zijde van de stof op elkaar leggen en  de voorzijde van het masker aan elkaar stikken (dit is de naad die op je neus komt).

Stap 3:  herhaal stap 2 voor de binnenzijde van het masker.

Stap 4: stik een zoompje in de onderzijde van beide masker helften (de binnenste + de buitenste stof).

Stap 5: leg binnen- en buitenzijde van het masker met de mooie zijden op elkaar en stik de resterende naden (links, boven en rechts) op elkaar.

Stap 6: draai het masker binnenstebuiten en strijk het mooi uit.

Stap 7: geef een stiksel op 1mm van de randen maar laat de onderzijde open.

Stap 8: plaats een stiksel links en rechts op 1cm van het rand-stiksel zodat er een buisje voor de elastiekjes ontstaat.

Stap 9: rijg elastiekjes door de zijkanten  (bovenaan moet je even door de stof van de binnenzijde) en trek het knoopje tot binnenin het masker.

Stap10: geef een stiksel op 1cm van het stiksel op de bovenrand.  Lengte ongeveer 9cm en gecentreerd.   Via de onderzijde kan je hier een ijzerdraadje plaatsen.